Fries Heinis over guus, hein en veiligheid in de bouw

 

Als er één speerpunt is waar Bouwend Nederland zich hard voor maakt, is het wel veiligheid in de bouw. De samenwerking met hein® is daarvoor een belangrijke nieuwe impuls. We spraken erover met algemeen directeur Fries Heinis.

Om met de deur in huis te vallen: heb je zelf een hein en een guus?

“Haha, zeker. Net als iedereen natuurlijk. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik daar niet altijd bij stilsta, ook niet op de momenten dat het wel zou moeten.”

 

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Onlangs moest ik thuis een grote kast verplaatsen. Omdat ik graag op blote voeten loop, had ik op dat moment geen schoenen aan. Het ging maar om een halve meter, dacht ik, dus het kon wel even. Maar mijn vrouw keek me verbaasd aan: ‘Je trekt toch wel even je schoenen aan?!’ Gelijk had ze, want je moet er niet aan denken dat je voet onder zo’n zware kast terechtkomt.”

 

Een typisch hein- en guus-moment?

“Dat denk ik wel ja. Want als ik alleen was geweest, had ik die kast gegarandeerd op blote voeten verplaatst. Blijkbaar had ik op dat moment iemand anders nodig om me bewust te maken van het gevaar.”

`Als ik alleen was geweest, had ik die kast gegarandeerd op blote voeten verplaatst`
Fries Heinis Algemeen Directeur, Bouwend Nederland

Hebben we dan meteen de kern te pakken: bewustwording?

“Ik denk het wel ja. Want ook al wéét je soms dat je iets doms gaat doen, dan nog ben je te vaak geneigd om je excuusguus te volgen. Zoals ik deed met ‘het is maar een halve meter’, wat natuurlijk een vreemd excuus is. Dan is het heel fijn dat er iemand is die je daarop attent maakt. En als dat je collega’s zijn, kunnen zij dat dankzij hein op een herkenbare en niet al te persoonlijke manier doen. Dat maakt het veel gemakkelijker.”

 

Is dat wat hein succesvol maakt?

“Wel volgens de bedrijven die al een tijd met hein werken, zoals BAM. En in de sessie over hein waar ik bij was, zag ik dat het inderdaad zo gaat. Je hebt een instrument om situaties te herkennen en je te realiseren wat er zich op dat moment afspeelt in je eigen hoofd of dat van een ander. Bovendien weet iedereen meteen wat je bedoelt als je hein of guus noemt.”

 

Maar programma’s over veiligheid zijn er al zoveel. Wat voegt dit nog toe?

“Laat helder zijn: er is meer nodig dan hein om de bouw honderd procent veilig te maken. En er zijn inderdaad al diverse uitstekende veiligheidsprogramma’s. Wat mij betreft is hein daar een aanvulling op. Je kunt het namelijk niet alleen zelfstandig inzetten, maar ook als een instrument binnen je eigen veiligheidsaanpak, zeker als je gedrag optimaal wil beïnvloeden.”

 

Kun je dat toelichten?

“Neem ‘Bewust Veilig, Iedere Dag’. Dat is een prima campagne, waarmee we werkgevers helpen om veiligheid beter op de kaart te zetten. Daarbinnen kan hein de sleutel zijn om veiligheid nog dichter bij de werkvloer te brengen.”

En dat is nodig…

“Jazeker. We staan nog altijd in de top drie van sectoren met de meeste dodelijke incidenten. Dat is natuurlijk verklaarbaar – we werken met groot materieel in gevaarlijke omgevingen – maar niet acceptabel. We werken er daarom keihard aan: met ‘Bewust Veilig, Iedere Dag’ en de online RIE-campagne bijvoorbeeld, maar ook door best practices uit te wisselen en te schakelen met de Inspectie. En nu dus door de samenwerking met hein aan te gaan.”

 

Wanneer is die samenwerking geslaagd?

“Het ultieme doel van al onze veiligheidsinspanningen samen is heel helder: nul doden. Maar nogmaals: ik ben geen slaafse volger van welk systeem dan ook. Ik ga dus ook niet zeggen dat hein de wereld compleet gaat veranderen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat we met hein iets nieuws in handen hebben, iets wat een geweldige impuls kan zijn om veiligheid écht onder de aandacht te brengen. Ik ben dus tevreden als onze leden – en niet-leden trouwens ook – zich in hein verdiepen, zodat hein over een paar jaar net zo gewoon is als Bob is in het verkeer.”

 

Wat raad je leden aan als eerste stap?

“Vanuit Bouwend Nederland proberen we hein zo toegankelijk mogelijk te maken door zes bijeenkomsten in het land te organiseren. Ga ernaartoe en laat je informeren. Zelfs als je uiteindelijk niet meedoet, steek je er gegarandeerd veel van op!”

`Over een paar jaar moet hein net zo gewoon zijn als Bob dat is in het verkeer`
Fries Heinis Algemeen Directeur Bouwend Nederland